Back to top

Πρόγραμμα

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με περφόρμανς, ομιλίες, προβολές κ.ά. κατά τη διάρκεια ολόκληρης της έκθεσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Opening Days
26 — 28 Oct
Παρ 26 Οκτ 2018
15:00 - 16:00
Performance
How to become a nationalist popstar (2018)

Esperia Palace > Iσόγειο

Με τα μέλη του ντυμένα στα μαύρα, με κόκκινα περιβραχιόνια και πανό με το έμβλημα του μήλου, το Front Deutscher Äpfel (Μέτωπο του Γερμανικού Μήλου) προπαγανδίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η αγνότητα των γερμανικών φρούτων και λατρεύει το Μήλο ως την πιο εμβληματική γερμανική καλλιέργεια. Το Μέτωπο αντιμάχεται τη διείσδυση ξένων ειδών στη γερμανική γεωργία και ζητά την απέλαση των τροπικών φρούτων, όπως οι μπανάνες. Στην AB6, το Front Deutscher Äpfel πραγματοποιεί μια περφόρμανς βασισμένη σ’ ένα εγχειρίδιο που εξηγεί πώς δημιουργείται ένα τοπικό τμήμα της ομάδας και ένας εθνικιστής ποπ σταρ.

Παρ 26 Οκτ 2018
16:00 - 17:00
Performance
YGRG 159: SULK (2018)

Κτήριο ΤΤΤ > 3ος όροφος > δωμάτιο 302

Οι Gawęda και Kulbokaitė, με το νέο τους έργο YGRG 159: SULK, δημιουργούν ένα εικονικό, διαμεσολαβημένο από την επιστημονική φαντασία περιβάλλον που επεκτείνεται στον ιστορικό χώρο του μπουντουάρ, ο οποίος αναδιαμορφώνεται με σκοπό τη δημιουργία μιας αλλόκοτης οικειότητας. Οι αναγνώστριες και αναγνώστες παίρνουν άνετες νωχελικές στάσεις, που φέρνουν στο νου σώματα που χαλαρώνουν σε υπνοδωμάτιο. Αυτό που παράγεται είναι η αίσθηση μιας κάθαρσης ενός κοριτσιού που είναι online, καθώς η φεμινιστική θεωρία έρχεται σε τριβή με τις «κοριτσίστικες» πρακτικές ανάγνωσης, σηματοδοτώντας μια κίνηση προς την από-θεσμοποίηση των κειμένων με τα οποία δουλεύει το YGRG. Εδώ, το νόημα ωριμάζει μέσα από την ανάγνωση και επεκτείνεται στον μη οργανικό κόσμο, μέσω της οσμής, της όρασης και της αφής.

Παρ 26 Οκτ 2018
17:00 - 17:30
Performance
This organ wants this, that organ wants that (2015-σε εξέλιξη)

Esperia Palace > 1ος όροφος > KINO

Ο ονειρικός κόσμος της Shana Moulton κατοικείται από τη Cynthia, το alter ego της. Η Cynthia είναι μια ψυχεδελική κυρία, μια χαρούμενη προσωποποίηση της τάσης για φυγή, του κυνηγιού της προσωπικής ολοκλήρωσης και ευτυχίας, της υπόσχεσης της αυτο-θεραπείας και της πνευματικής βελτίωσης. Εναλλακτικές θεραπείες, ιερά αγάλματα και κρύσταλλοι, μυστικά περάσματα μέσα από έπιπλα υπνοδωματίου συγκροτούν τον παραισθησιογόνο χώρο της Cynthia. Η Shana Moulton στο This organ wants this, that organ wants that αλληλεπιδρά –ως Cynthia– με μία βίντεο προβολή που δημιούργησε η ίδια, προσπαθώντας να εναρμονιστεί με τα όργανά της.

Παρ 26 Οκτ 2018
17:00 - 22:00
Performance
Chessboxing (2018)

Esperia Palace > 1ος όροφος

Το Chessboxing είναι ένα υβριδικό αγωνιστικό άθλημα που συνδυάζει το σκάκι και την πυγμαχία. Ξεκίνησε το 2003 από τον Iepe Rubingh, ο οποίος το εμπνεύστηκε από το κόμικ του Enki Bilal Froid Équateur (Ισημερινό Ψύχος), του 1992. Ο Rubingh αντιλαμβάνεται το Chessboxing ως ένα μαζικό κοινωνικό γλυπτό, που αμφισβητεί νεόκοπες μορφές αρρενωπότητας, αναζητώντας την πιο πνευματική της εκδοχή. Στην ΑΒ6, ο Rubingh διδάσκει στους Αθηναίους τους κανόνες, παρουσιάζοντας το παιχνίδι στην Ελλάδα.

Παρ 26 Οκτ 2018
17:00 - 22:00
Performance
Club of opportunities (2018)

Esperia Palace > Ισόγειο

Ο Jakub Jansa κατασκευάζει λειτουργικά περιβάλλοντα σχεδιασμένα για να εξετάσουν τις σύγχρονες βιομηχανίες του ατόμου και την ιδεολογική τους επίδραση στα ασταθή κοινωνικά στρώματα. Στο Club of Opportunities, συναισθήματα από το τέλος της ημέρας, καταθλιπτικές διαθέσεις, πικρές ελπίδες και το αμυδρό φως ενός μπαρ δημιουργούν την ατμόσφαιρα για μια διάλεξη με θέμα την οντολογία του σέλερι και την επίδρασή της στις θεωρίες παιγνίων, όπως παραδίδεται από τον φιλόσοφο Kamil Nábělek. 

Παρ 26 Οκτ 2018
18:00 - 19:30
Talk
Για την τέχνη στην εποχή της μετα-αλήθειας

Esperia Palace > 1ος όροφος > KINO

Συζήτηση πάνελ με τη συμμετοχή των Delaine Le BasΑυγουστίνος Ζενάκος, Stefanie Hessler, Joey Holder, Poka-YioΗλιάνα Φωκιανάκη

 

Η αντιδραστική πολιτική στηρίζεται στη παραπληροφόρηση και στην αναπαραγωγή της μέσω απλουστευτικών σλόγκαν και μιμιδίων μίσους. Οι επιδεινούμενες αφανιστικές τάσεις των κινημάτων της εναλλακτικής δεξιάς επιδιώκουν να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή τοποθετώντας την απόσχιση, το συναίσθημα, την πίστη και την πεποίθηση πάνω από τη γνώση. Σήμερα, οι εκρήξεις του ανταγωνισμού επηρεάζουν όλες τις αρένες της κοινωνικής ζωής συμπεριλαμβάνοντας τις πολιτισμικές εκφράσεις, την πολιτική της ταυτότητας, την καλλιτεχνική εργασία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Όλα αυτά γεννούν επείγοντα ερωτήματα, όπως το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πλημμύρα των ψευδών ειδήσεων και των οπτικών περιοχών που διεγείρουν τα συναισθήματά μας; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ελευθερία της έκφρασης και τις τακτικές που θα αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο λαϊκισμό συμβάλλοντας σε μια πραγματική συζήτηση; Και πώς μπορούν, αν μπορούν, οι καλλιτεχνικές πρακτικές, η γραφή και οι εκθέσεις να εκτρέψουν τους φαύλους κύκλους και τις νεο-αντιδραστικές πολιτικές;

Παρ 26 Οκτ 2018
19:30 - 20:30
Performance
Cargo (2018)

Esperia Palace > 1ος όροφος

Στο Cargo, μια neo-tribal κοινότητα ζει σε ένα απροσδιόριστα δυστοπικό μέλλον. Μετά από κάποια πρωτοφανή καταστροφή, στην Ελλάδα επιζεί μια, τύπου Mad Max, κοινωνική ομάδα που στολίζεται με διάφορα σύμβολα του νεοελληνικού εθνικισμού. Αυτή η κοινότητα—μεταλλαγμένο απομεινάρι μιας κάποτε ευρείας μεσαίας τάξης—διαμορφώνεται εν μέρει στη βάση μιας «λατρείας του φορτίου», μιας λατρείας των «τεχνολογικά προηγμένων πολιτισμών», αν και η κοινότητα φαίνεται να λατρεύει κειμήλια της πρόσφατης ελληνικής κοινωνικής ιστορίας, όπως τα κατάλοιπα της ευφορίας της δεκαετίας του ’90, του «οικονομικού εκσυγχρονισμού», και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η χορογραφία της κοινότητας αντλεί από και σχολιάζει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου μυθολογικοί έρωτες και βυζαντινοί αυτοκράτορες περπατούσαν παρέα, προσφέροντας μια ιδεολογική συμπύκνωση του «Ελληνισμού».

Παρ 26 Οκτ 2018
20:00 - 21:00
Performance
Amusementorium (2018)

Κτήριο ΤΤΤ > 4ος όροφος > δωμάτιο 403

Το θέατρο σκιών έχει μακρά παράδοση στην Ελλάδα και την Ανατολή. Ο Καραγκιόζης, ο λαϊκός ήρωας, ενσαρκώνει το Αρχέτυπο του Καθημερινού Ανθρώπου, κάπως αφελής, κάπως κατεργάρης, φτωχός και ταλαιπωρημένος, προσπαθεί να επιβιώσει παρά τις δυσκολίες, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή σοφία και πολλή τύχη. Στο θέατρο σκιών του Αγγελόπουλου, ένας συμφυρμός πολιτικών, προσωπικοτήτων των ΜΜΕ, υπερηρώων και κινηματογραφικών χαρακτήρων συναγωνίζονται σε μια φανταστική αρένα: από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σλαβόι Ζίζεκ, μέχρι τον Ρόκι και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Στοιχηματίστε ποιος είναι ο νικητής. 

Παρ 26 Οκτ 2018
20:00 - 21:00
Performance
The House of Le Bas Gypsy Couture (2018)

Κτήριο ΤΤΤ > 3ος όροφος

Στην περίπτωση της Delaine Le Bas, το φύλο και η καταγωγή Ρομά καθορίζουν την ξεχωριστή δουλειά της. Η Ρομά καταγωγή της και η τσιγγάνικη υψηλή ραπτική της χλευάζουν τους πολιτισμικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς, από τους οποίους οι Τσιγγάνοι ήταν ανέκαθεν αποκομμένοι. Είναι η προσωποποίηση της περιπλανώμενης Τσιγγάνας, εκείνη που περιπαίζει τους βολεμένους μικροαστούς, η νέμεση της άνεσης και της επιφανειακής αισθητικής μας. Η Delaine Le Bas στην Gypsy Couture λειτουργεί σαν μια σύγχρονη Ερινύα, μια αντι-Vivienne Westwood, μια πραγματική αντι-πολιτισμική εικόνα, ανένταχτη, άχρονη και άπιαστη, που στοιχειώνει την ευρωπαϊκή συνείδηση την ώρα που κεντά την αντι-κουλτούρα της.

Παρ 26 Οκτ 2018
20:30 - 21:00
Performance
GNTM (2018)

Esperia Palace > Ισόγειο > GiGi

Με τα μέλη του ντυμένα στα μαύρα, με κόκκινα περιβραχιόνια και πανό με το έμβλημα του μήλου, το Front Deutscher Äpfel (Μέτωπο του Γερμανικού Μήλου) προπαγανδίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η αγνότητα των γερμανικών φρούτων και λατρεύει το Μήλο ως την πιο εμβληματική γερμανική καλλιέργεια. Το Μέτωπο αντιμάχεται τη διείσδυση ξένων ειδών στη γερμανική γεωργία και ζητά την απέλαση των τροπικών φρούτων, όπως οι μπανάνες. Στην AB6, το Front Deutscher Äpfel παρουσιάζει την περφόρμανς GNTM, το όνομα της οποίας είναι εμπνευσμένο από το δημοφιλές ριάλιτι σόου στην Ελλάδα. 

Παρ 26 Οκτ 2018
20:30 - 23:00
Performance
My pain, your thrill (2018)

Κτήριο ΤΤΤ

Το θέαμα των απο-ανθρωποποιημένων μουμιών λειτουργεί ως στιγμιότυπο μιας παγωμένης κοινωνίας με τυλιγμένα σε ταινίες άτομα που στερούνται των αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών τους. Αναπτύσσοντας περίπλοκες μεθόδους μουμιοποίησης, η κολεκτίβα πειραματίζεται με την ανατροπή των χαρακτηριστικών του φύλου. Παρόλο που ο ενδυματολογικός κώδικας και οι κοινωνικές παρεμβάσεις της κολεκτίβας συνοδεύονται από μια κοινή σεξουαλική ενέργεια, η δημόσια εικόνα των μουμιών που προκύπτουν υπογραμμίζει την αέναη απο-σεξουαλικοποίηση και την κανονικοποίηση των φετίχ στον μετα-διαδυκτιακό κόσμο. 

Παρ 26 Οκτ 2018
21:00 - 21:30
Performance
Pigpen (2016)
by

Μπενάκειος Βιβλιοθήκη

Είναι το Pigpen μια παράξενη περφόρμανς μελοδραματικών διαστάσεων ή μήπως μια αλληγορία που φτιάχτηκε για να μυήσει τα παιδιά στην αυστηρή χορτοφαγία; Τα χαριτωμένα αυτά χοιρίδια είναι για να τα αγκαλιάσουμε και να τα χαϊδέψουμε, ή μήπως διογκωμένες σεξουαλικές φαντασιώσεις που προορίζονται για ένα παιχνίδι ρόλων; Στην περφόρμανς της Saeborg, οι άνθρωποι παραμερίζουν και στο προσκήνιο έρχονται τα παϊδάκια.

Παρ 26 Οκτ 2018
21:30 - 22:30
Performance
YBDG (2018)

ΤΣΜΕΔΕ

Τα σόου του YBDG αμφισβητούν την πρωτοτυπία και τους ισχυρισμούς πατρότητας, χρησιμοποιώντας και ιδιοποιούμενοι συχνά αποσπάσματα και κομμάτια από το Instagram, το YouTube κι από το έργο άλλων καλλιτεχνών. Το YBDG θέλει να δημιουργεί γεγονότα, κατά τα οποία το κοινό και η ομάδα αφήνονται να βυθιστούν για ένα δίωρο ελευθερίας. Τα κοστούμια που φορούν στα σόου φτιάχνονται από ρούχα που βρίσκουν στον δρόμο, τα συλλέγουν και τα τροποποιούν. Το YBDG αναζητά εναλλακτικές στο μοντέλο των επαγγελματικών ομάδων χορού, μέσω του πειραματισμού με μονοήμερες πρόβες, χωρίς σταθερό καστ και χορογραφία βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό.

Παρ 26 Οκτ 2018
22:45 - 23:00
Performance
Play (2018)
by

ΤΣΜΕΔΕ

Η Zhala είναι τραγουδίστρια φουτουριστικής κοσμικής ποπ από την Στοκχόλμη. Στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της, δημιουργεί μία έκρηξη χορευτικής ηλεκτρονικής ποπ αναμεμειγμένης με στοιχεία ντίσκο, τρανς, ιντάστριαλ και Μπόλυγουντ. Στο nightclub της AB6, η Zhala παρουσιάζει το νέο τραγούδι της Play και μια ζωντανή περφόρμανς σαν κοσμικό LARP, προσκαλώντας το κοινό να συμμετάσχει ως ο κοσμικός εαυτός του.

Παρ 26 Οκτ 2018
23:00 - 23:30
Performance
Actually Huizenga performing as Patriarchy

ΤΣΜΕΔΕ

Η Patriarchy, όπως ονομάζεται η μπάντα της, είναι ο μετα-φεμινιστικός στόχος της. Ο τρόπος που επέλεξε να του επιτεθεί είναι η απόλυτη ταύτιση με το αρχέτυπο του ανήμπορου θηλυκού. Glam-Goth, S/M, βαμπιρική, μεσαιωνική, fashion-icon, ροκ σταρ, μοντέλο, η καλλιτεχνική περσόνα της Actually, που αρνούμενη να ενταχθεί σε μία και μόνη ιδιότητα, αλλάζει διαρκώς μορφή, αντιστέκεται στο να ενταχθεί σε στενά πλαίσια. 

Παρ 26 Οκτ 2018
23:30
DJ set
Opening party // DJ set by Valisia Odell

ΤΣΜΕΔΕ

Είσαι ΑΝΤΙ των πάρτι; Ή μήπως είσαι party animal; Δεν έχει σημασία.

Σε περιμένουμε να γιορτάσουμε τα εγκαίνια της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ.

Στην τελική, πρέπει να ζήσεις την εμπειρία του ΑΝΤΙ με όλες σου τις αισθήσεις. Μην αντιστέκεσαι.

Είσοδος ελεύθερη

Opening Days
26 — 28 Oct
Σάβ 27 Οκτ 2018
15:00 - 16:00
Performance
Greek Lovers on Screen (2018)

Esperia Palace > Ισόγειο > GiGi

Ο Κώστας Ραπαδόπουλος αποτελεί μια αλλόκοτη υπέρ-ταύτιση, μια τυπική ημι-λαϊκή ταυτότητα που αντιπροσωπεύει ανεπίλυτες διαπολιτισμικές αντικειμενοποιήσεις και φαντασιώσεις. Πώς αναπαράγεται η «ελληνική ταυτότητα» διεθνώς; Ποιο είναι το αποτύπωμα της πρόσφατης κρίσης στις αμφίπλευρες αναπαραστάσεις του άλλου; Ο Ραπαδόπουλος εμφανίζεται στον χώρο «GiGi: ένα προϊόν του ελληνογερμανικού έρωτα», παρουσιάζει συνεντεύξεις και αναλύει το δικό του έργο.

Σάβ 27 Οκτ 2018
15:30 - 17:00
Performance
My pain, your thrill (2018)

Πλατεία Συντάγματος / Οδός Ερμού

Το θέαμα των απο-ανθρωποποιημένων μουμιών λειτουργεί ως στιγμιότυπο μιας παγωμένης κοινωνίας με τυλιγμένα σε ταινίες άτομα που στερούνται των αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών τους. Αναπτύσσοντας περίπλοκες μεθόδους μουμιοποίησης, η κολεκτίβα πειραματίζεται με την ανατροπή των χαρακτηριστικών του φύλου. Παρόλο που ο ενδυματολογικός κώδικας και οι κοινωνικές παρεμβάσεις της κολεκτίβας συνοδεύονται από μια κοινή σεξουαλική ενέργεια, η δημόσια εικόνα των μουμιών που προκύπτουν υπογραμμίζει την αέναη απο-σεξουαλικοποίηση και την κανονικοποίηση των φετίχ στον μετα-διαδυκτιακό κόσμο. 

Σάβ 27 Οκτ 2018
16:00 - 17:00
Performance
Achtung Athen! (1941)

Esperia Palace > Ισόγειο > GiGi

Μετά τον πολλαπλασιασμό των νεοναζιστικών διαδηλώσεων το 2004, το Front Deutscher Äpfel (Μέτωπο Γερμανικού Μήλου) ιδρύθηκε ως οργάνωση που έχει ως στόχο τη μίμηση της δημόσιας εικόνας, της αισθητικής και του λόγου των δεξιών εξτρεμιστικών κομμάτων, με τρόπους που έχουν ανησυχητική, αινιγματική επίδραση. Τα πρώτα χρόνια, το Μέτωπο είχε στο στόχαστρό του το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το NPD. Στην περφόρμανς Achtung Athen! (Προσοχή Αθήνα!), το Μέτωπο –ανασύροντας τις αναμνήσεις από την εισβολή των ναζί στην Αθήνα το '41– επαναφέρει το ζήτημα του αντιφασιστικού αγώνα και σατιρίζει τα σύγχρονα δεξιά εξτρεμιστικά κόμματα. 

 

Σάβ 27 Οκτ 2018
17:00 - 17:30
Performance
This organ wants this, that organ wants that (2015-ongoing)

Esperia Palace > 1ος όροφος > KINO

Ο ονειρικός κόσμος της Shana Moulton κατοικείται από τη Cynthia, το alter ego της. Η Cynthia είναι μια ψυχεδελική κυρία, μια χαρούμενη προσωποποίηση της τάσης για φυγή, του κυνηγιού της προσωπικής ολοκλήρωσης και ευτυχίας, της υπόσχεσης της αυτο-θεραπείας και της πνευματικής βελτίωσης. Εναλλακτικές θεραπείες, ιερά αγάλματα και κρύσταλλοι, μυστικά περάσματα μέσα από έπιπλα υπνοδωματίου συγκροτούν τον παραισθησιογόνο χώρο της Cynthia. Η Shana Moulton στο This organ wants this, that organ wants that αλληλεπιδρά –ως Cynthia– με μία βίντεο προβολή που δημιούργησε η ίδια, προσπαθώντας να εναρμονιστεί με τα όργανά της.

Σάβ 27 Οκτ 2018
17:00 - 22:00
Performance
Chessboxing (2018)

Esperia Palace > 1ος όροφος

Το Chessboxing είναι ένα υβριδικό αγωνιστικό άθλημα που συνδυάζει το σκάκι και την πυγμαχία. Ξεκίνησε το 2003 από τον Iepe Rubingh, ο οποίος το εμπνεύστηκε από το κόμικ του Enki Bilal Froid Équateur (Ισημερινό Ψύχος), του 1992. Ο Rubingh αντιλαμβάνεται το Chessboxing ως ένα μαζικό κοινωνικό γλυπτό, που αμφισβητεί νεόκοπες μορφές αρρενωπότητας, αναζητώντας την πιο πνευματική της εκδοχή. Στην ΑΒ6, ο Rubingh διδάσκει στους Αθηναίους τους κανόνες, παρουσιάζοντας το παιχνίδι στην Ελλάδα.

Σάβ 27 Οκτ 2018
17:00 - 22:00
Performance
Club of opportunities (2018)

Esperia Palace > Ισόγειο

Ο Jakub Jansa κατασκευάζει λειτουργικά περιβάλλοντα σχεδιασμένα για να εξετάσουν τις σύγχρονες βιομηχανίες του ατόμου και την ιδεολογική τους επίδραση στα ασταθή κοινωνικά στρώματα. Στο Club of Opportunities, συναισθήματα από το τέλος της ημέρας, καταθλιπτικές διαθέσεις, πικρές ελπίδες και το αμυδρό φως ενός μπαρ δημιουργούν την ατμόσφαιρα για μια διάλεξη με θέμα την οντολογία του σέλερι και την επίδρασή της στις θεωρίες παιγνίων, όπως παραδίδεται από τον φιλόσοφο Kamil Nábělek. 

Σάβ 27 Οκτ 2018
18:00 - 18:30
Performance
Spa & Beauty, Athens (2018)

Κτήριο ΤΤΤ > 3ος όροφος > δωμάτιο 304

Μια γυναίκα χαϊδεύει ένα χοντρό κομμάτι πολυμερούς, τον κορμό μιας κούκλας. Το σώμα της περφόρμερ, με την ευλυγισία, τη θερμότητα και την υγρασία του, έρχεται σε αντίθεση με την ξηρή επιφάνεια του αντικειμένου. Η περφόρμανς αυτή είναι κάποιο τελετουργικό ερωτικής αντικειμενοποίησης και techno ερωτισμού ή μια απλή επίδειξη των πολλαπλών χρήσεων των προϊόντων; Η προσεκτικά χορογραφημένη περφόμανς της Geumhyung Jeong χρησιμοποιεί στοιχεία που προέρχονται από τα σπα και τα τελετουργικά της περιποίησης του σώματος, τα οποία συνδυάζονται και δημιουργούν ένα άυλο μουσείο-σπα που θυμίζει περισσότερο αίθουσα ερωτικών προσθετικών. Όπως ένας otaku σ’ ένα θεματικό κατάστημα, αφηνόμαστε να εξερευνήσουμε αυτή την επίδειξη ανθρωποειδών συνέργων και να προβάλουμε τη χρήση που εμείς προτιμάμε γι’ αυτά.

Σάβ 27 Οκτ 2018
18:00 - 19:30
Talk
Mechanical turks, life loggers and reality miners

Esperia Palace > 1ος όροφος > KINO

Συζήτηση πάνελ με τη συμμετοχή των Franco Mattes, Yuri Pattison, Caroline Busta και Vladan Joler

Σάβ 27 Οκτ 2018
19:00 - 20:00
Performance
Café Abyss (2018)

Esperia Palace > Ισόγειο

Οι Domestic Godless αποτελούν για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια "μπελά" για την ιρλανδική γαστρονομία, αψηφώντας την εκάστοτε γαστρονομική μόδα. Από το 2003, αποστολή τους είναι να εξερευνήσουν τη δυναμική του φαγητού ως μέσο ασεβούς καλλιτεχνικής πρακτικής και πειραματισμού. Στην AB6, ως γνήσιοι απόγονοι των ειδικών στα τοπικά λαχανικά, αναμιγνύουν το ταλέντο τους στη χημεία και τις τέχνες σε μια ανακατεμένη ανίερη πρακτική που παραμορφώνει εξίσου και τη μαγειρική και την εκφραστική τέχνη. Με χαρακτηριστικά πιάτα όπως η γεμιστή νυφίτσα, ένα ανοιχτό κρανίο με μαύρο ριζότο στη θέση του εγκέφαλου, μια κονσέρβα γατοτροφής με λιχουδιές που επιπλέουν σ’ έναν δίσκο για DIY σούσι, φτιαγμένο από αγωγούς υπονόμου, επιδόρπιο αρωματισμένο με την πούδρα της γιαγιάκας κι ένα υβρίδιο Hot Dog-Ice-Cream αλά Φρανκενστάιν, που θυμίζει τη μάχη ανάμεσα στους προμηθευτές παγωτού κι εκείνους των hot dog, στη δεκαετία του 1980, η γκάμα των Domestic Godless είναι χαώδης και ατελείωτη.

Σάβ 27 Οκτ 2018
19:00 - 20:30
Προβολή
Ο Έλληνας Γείτονας/Katzelmacher (1969)

Esperia Palace > 1ος όροφος > KINO

Ο Rainer Werner Fassbinder ήταν κινηματογραφιστής, ηθοποιός και αρθρογράφος από την Δυτική Γερμανία. Είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως σημαντικός καταλύτης στο κίνημα του Νέου Γερμανικού Σινεμά. Αλλά, πρωτίστως, ήταν ένας επαναστάτης, η ζωή και η τέχνη του οποίου στιγματίστηκε από μικτές αντιφάσεις. Στη δεύτερη ταινία του Katzelmacher, όταν ο Γιώργος (Raine Werner Fassbinder), ένας Έλληνας εργάτης μετανάστης, μετακομίζει στο Μόναχο, οι ζωές μιας παρέας οικονομικά και σεξουαλικά απογοητευμένων φίλων διαταράσσονται. Το Katzelmacher αντανακλά την προσωπική αποξένωση του ίδιου του σκηνοθέτη και συγχρόνως σχολιάζει την ξενοφοβία στη γερμανική κοινωνία.

 

Φιλμ, 85'
Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder
Παραγωγή: Peer Raben
Σενάριο: Rainer Werner Fassbinder
Πρωταγωνιστούν: Hanna Schygulla, Lilith Ungerer, Rudolf Waldemar Brem, Elga Sorbas, Rainer Werner Fassbinder
Μουσική: Peer Raben
Κινηματογράφηση: Dietrich Lohmann
*Η ταινία έχει αγγλικούς υπότιτλους

 

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen

 

Σάβ 27 Οκτ 2018
20:00 - 21:00
Performance
Amusementorium (2018)

Κτήριο ΤΤΤ > 4ος όροφος > δωμάτιο 403

Το θέατρο σκιών έχει μακρά παράδοση στην Ελλάδα και την Ανατολή. Ο Καραγκιόζης, ο λαϊκός ήρωας, ενσαρκώνει το Αρχέτυπο του Καθημερινού Ανθρώπου, κάπως αφελής, κάπως κατεργάρης, φτωχός και ταλαιπωρημένος, προσπαθεί να επιβιώσει παρά τις δυσκολίες, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή σοφία και πολλή τύχη. Στο θέατρο σκιών του Αγγελόπουλου, ένας συμφυρμός πολιτικών, προσωπικοτήτων των ΜΜΕ, υπερηρώων και κινηματογραφικών χαρακτήρων συναγωνίζονται σε μια φανταστική αρένα: από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σλαβόι Ζίζεκ, μέχρι τον Ρόκι και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Στοιχηματίστε ποιος είναι ο νικητής. 

Σάβ 27 Οκτ 2018
20:00 - 21:00
Performance
The House of Le Bas Gypsy Couture (2018)

Κτήριο ΤΤΤ > 3ος όροφος

Στην περίπτωση της Delaine Le Bas, το φύλο και η καταγωγή Ρομά καθορίζουν την ξεχωριστή δουλειά της. Η Ρομά καταγωγή της και η τσιγγάνικη υψηλή ραπτική της χλευάζουν τους πολιτισμικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς, από τους οποίους οι Τσιγγάνοι ήταν ανέκαθεν αποκομμένοι. Είναι η προσωποποίηση της περιπλανώμενης Τσιγγάνας, εκείνη που περιπαίζει τους βολεμένους μικροαστούς, η νέμεση της άνεσης και της επιφανειακής αισθητικής μας. Η Delaine Le Bas στην Gypsy Couture λειτουργεί σαν μια σύγχρονη Ερινύα, μια αντι-Vivienne Westwood, μια πραγματική αντι-πολιτισμική εικόνα, ανένταχτη, άχρονη και άπιαστη, που στοιχειώνει την ευρωπαϊκή συνείδηση την ώρα που κεντά την αντι-κουλτούρα της.

Σάβ 27 Οκτ 2018
21:00 - 21:30
Performance
Pigpen (2016)
by

Μπενάκειος Βιβλιοθήκη

Είναι το Pigpen μια παράξενη περφόρμανς μελοδραματικών διαστάσεων ή μήπως μια αλληγορία που φτιάχτηκε για να μυήσει τα παιδιά στην αυστηρή χορτοφαγία; Τα χαριτωμένα αυτά χοιρίδια είναι για να τα αγκαλιάσουμε και να τα χαϊδέψουμε, ή μήπως διογκωμένες σεξουαλικές φαντασιώσεις που προορίζονται για ένα παιχνίδι ρόλων; Στην περφόρμανς της Saeborg, οι άνθρωποι παραμερίζουν και στο προσκήνιο έρχονται τα παϊδάκια.

Σάβ 27 Οκτ 2018
21:30 - 22:00
Performance
A glitch in the echo chamber of big sister’s cave (2018)

ΤΣΜΕΔΕ

H Signe Pierce μελετά πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευρύνουν το πεδίο δράσης μέσα από «παράθυρα» που ανοίγονται στην καθημερινότητα με τρόπους που παραπέμπουν σε σκηνικά των reality shows όπως το Keeping Up With The Kardashians. Η Instagram πραγματικότητα της Pierce είναι γεμάτη από εκρήξεις ροζ, μωβ, μπλε, πράσινου και κίτρινου χρώματος, πλάθοντας μια εξιδανικευμένη / τηλεοπτική εκδοχή του ρομάντζου, των προσωπικών σχέσεων και της ζωής σε μια μητροπολιτική πόλη—ένας καραμελένιος κόσμος που γίνεται τοξικός. Στην περφόρμανς της στην ΑΒ6, θέτει ερωτήματα σχετικά με το φύλο, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα και την πραγματικότητα μέσα σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο.

Σάβ 27 Οκτ 2018
22:00 - 22:30
Performance
Disco Halkoutsi (2018)

ΤΣΜΕΔΕ

Η Άννα Γούλα είναι ένα λαϊκό είδωλο που δημιούργησε και ενσάρκωσε η καλλιτέχνις Χαρά Κολαΐτη. Το ψευδώνυμό της μεταφράζεται ακουστικά σε αναγούλα, ναυτία. Εμβαθύνοντας στο trash για να το καταστήσουν απολαυστικό, τα μουσικά βίντεο, οι συνεντεύξεις και οι δημόσιες εμφανίσεις της Άννα Γούλα επιδιώκουν μια φεμινιστική αναθεώρηση της κοινωνικής κανονικότητας. Κατακλύζοντας το τοπικό/ πατριαρχικό όραμα με ένα αφόρητο παστίς των δικών του ειδώλων, η Άννα Γούλα «γκλιτσάρει» δομές της ελληνικής κοινωνίας, όπως η οικογένεια, η κοινότητα και το ήθος των νεόπλουτων στρωμάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σάβ 27 Οκτ 2018
23:00 - 23:30
Performance
Actually Huizenga performing as Patriarchy

ΤΣΜΕΔΕ

Η Patriarchy, όπως ονομάζεται η μπάντα της, είναι ο μετα-φεμινιστικός στόχος της. Ο τρόπος που επέλεξε να του επιτεθεί είναι η απόλυτη ταύτιση με το αρχέτυπο του ανήμπορου θηλυκού. Glam-Goth, S/M, βαμπιρική, μεσαιωνική, fashion-icon, ροκ σταρ, μοντέλο, η καλλιτεχνική περσόνα της Actually, που αρνούμενη να ενταχθεί σε μία και μόνη ιδιότητα, αλλάζει διαρκώς μορφή, αντιστέκεται στο να ενταχθεί σε στενά πλαίσια. 

Σάβ 27 Οκτ 2018
23:30
DJ set
Opening party // DJ set by Πραματευτής

ΤΣΜΕΔΕ

Είσαι ΑΝΤΙ των πάρτι; Ή μήπως είσαι party animal; Δεν έχει σημασία.

Σε περιμένουμε να γιορτάσουμε τα εγκαίνια της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ.

Στην τελική, πρέπει να ζήσεις την εμπειρία του ΑΝΤΙ με όλες σου τις αισθήσεις. Μην αντιστέκεσαι.

Είσοδος ελεύθερη

Opening Days
26 — 28 Oct
Κυρ 28 Οκτ 2018
13:00 - 14:00
Performance
Schwarmwesen,The Geopathology of Parthenon [6.1.6] (2018)

Περφόρμανς σε γνωστή τουριστική τοποθεσία

Κλείσε τώρα το εισιτήριό σου για την μοναδική περφόμανς που θα πραγματοποιήσει ο Johannes Paul Raether στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ. Ο Raether κατασκευάζει χαρακτήρες που τους αντιμετωπίζει ως εργαλεία και με τους οποίους δημιουργεί και διευθύνει καταστάσεις στον δημόσιο χώρο. Συλλογιζόμενος και δίνοντας ζωή σε ταυτότητες από το μέλλον, αυτές οι φιγούρες βάζουν τον εαυτό τους σε καταστάσεις που εμπλέκουν τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους απλούς παρατηρητές, εγείροντας ερωτήματα για την αυτοδιάθεση, το φύλο και το μέλλον του μετα-ανθρώπου. Το Schwarmwesen προσκαλεί τους επισκέπτες της AB6 σε μία περφόρμανς-ξενάγηση σε γνωστή τουριστική τοποθεσία στην Αθήνα που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατασκευή της ελληνικής ταυτότητας. 

 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, κάνε κράτηση τώρα! 

Περισσότερες πληροφορίες για το σημείο συνάντησης θα δοθούν στους συμμετέχοντες πριν την περφόρμανς. 

Κυρ 28 Οκτ 2018
16:00 - 17:00
Performance
Nein! Nein! Nein! (2018)

Esperia Palace > 1ος όροφος

Μετά τον πολλαπλασιασμό των νεοναζιστικών διαδηλώσεων το 2004, το Front Deutscher Äpfel (Μέτωπο Γερμανικού Μήλου) ιδρύθηκε ως οργάνωση που έχει ως στόχο τη μίμηση της δημόσιας εικόνας, της αισθητικής και του λόγου των δεξιών εξτρεμιστικών κομμάτων, με τρόπους που έχουν ανησυχητική, αινιγματική επίδραση. Τα πρώτα χρόνια, το Μέτωπο είχε στο στόχαστρό του το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το NPD. Με τα μέλη του ντυμένα στα μαύρα, με κόκκινα περιβραχιόνια και πανό με το έμβλημα του μήλου, το Μέτωπο προπαγανδίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η αγνότητα των γερμανικών φρούτων και λατρεύει το Μήλο ως την πιο εμβληματική γερμανική καλλιέργεια, σατιρίζοντας τα δεξιά εξτρεμιστικά κόμματα. 

Κυρ 28 Οκτ 2018
16:00 - 18:30
Performance
My pain, your thrill (2018)

Πλατεία Κολοκοτρώνη 

Το θέαμα των απο-ανθρωποποιημένων μουμιών λειτουργεί ως στιγμιότυπο μιας παγωμένης κοινωνίας με τυλιγμένα σε ταινίες άτομα που στερούνται των αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών τους. Αναπτύσσοντας περίπλοκες μεθόδους μουμιοποίησης, η κολεκτίβα πειραματίζεται με την ανατροπή των χαρακτηριστικών του φύλου. Παρόλο που ο ενδυματολογικός κώδικας και οι κοινωνικές παρεμβάσεις της κολεκτίβας συνοδεύονται από μια κοινή σεξουαλική ενέργεια, η δημόσια εικόνα των μουμιών που προκύπτουν υπογραμμίζει την αέναη απο-σεξουαλικοποίηση και την κανονικοποίηση των φετίχ στον μετα-διαδυκτιακό κόσμο. 

 

Κυρ 28 Οκτ 2018
17:00 - 20:00
Performance
Chessboxing (2018)

Esperia Palace > 1ος όροφος

Το Chessboxing είναι ένα υβριδικό αγωνιστικό άθλημα που συνδυάζει το σκάκι και την πυγμαχία. Ξεκίνησε το 2003 από τον Iepe Rubingh, ο οποίος το εμπνεύστηκε από το κόμικ του Enki Bilal Froid Équateur (Ισημερινό Ψύχος), του 1992. Ο Rubingh αντιλαμβάνεται το Chessboxing ως ένα μαζικό κοινωνικό γλυπτό, που αμφισβητεί νεόκοπες μορφές αρρενωπότητας, αναζητώντας την πιο πνευματική της εκδοχή. Στην ΑΒ6, ο Rubingh διδάσκει στους Αθηναίους τους κανόνες, παρουσιάζοντας το παιχνίδι στην Ελλάδα.

Κυρ 28 Οκτ 2018
17:00 - 22:00
Performance
Club of opportunities (2018)

Esperia Palace > Ισόγειο

Ο Jakub Jansa κατασκευάζει λειτουργικά περιβάλλοντα σχεδιασμένα για να εξετάσουν τις σύγχρονες βιομηχανίες του ατόμου και την ιδεολογική τους επίδραση στα ασταθή κοινωνικά στρώματα. Στο Club of Opportunities, συναισθήματα από το τέλος της ημέρας, καταθλιπτικές διαθέσεις, πικρές ελπίδες και το αμυδρό φως ενός μπαρ δημιουργούν την ατμόσφαιρα για μια διάλεξη με θέμα την οντολογία του σέλερι και την επίδρασή της στις θεωρίες παιγνίων, όπως παραδίδεται από τον φιλόσοφο Kamil Nábělek. 

Κυρ 28 Οκτ 2018
18:00 - 18:30
Performance
Spa & Beauty, Athens (2018)

Κτήριο ΤΤΤ > 3ος όροφος > δωμάτιο 304

Μια γυναίκα χαϊδεύει ένα χοντρό κομμάτι πολυμερούς, τον κορμό μιας κούκλας. Το σώμα της περφόρμερ, με την ευλυγισία, τη θερμότητα και την υγρασία του, έρχεται σε αντίθεση με την ξηρή επιφάνεια του αντικειμένου. Η περφόρμανς αυτή είναι κάποιο τελετουργικό ερωτικής αντικειμενοποίησης και techno ερωτισμού ή μια απλή επίδειξη των πολλαπλών χρήσεων των προϊόντων; Η προσεκτικά χορογραφημένη περφόμανς της Geumhyung Jeong χρησιμοποιεί στοιχεία που προέρχονται από τα σπα και τα τελετουργικά της περιποίησης του σώματος, τα οποία συνδυάζονται και δημιουργούν ένα άυλο μουσείο-σπα που θυμίζει περισσότερο αίθουσα ερωτικών προσθετικών. Όπως ένας otaku σ’ ένα θεματικό κατάστημα, αφηνόμαστε να εξερευνήσουμε αυτή την επίδειξη ανθρωποειδών συνέργων και να προβάλουμε τη χρήση που εμείς προτιμάμε γι’ αυτά.

Κυρ 28 Οκτ 2018
18:00 - 19:30
Talk
Παιχνίδια ρόλων και μιμητικές στρατηγικές

Esperia Palace > 1ος όροφος > KINO

Συζήτηση πάνελ με τη συμμετοχή των Ηλέκτρα Διακολαμπριάνου, Ed Fornieles, Henry MahlaΜαρία Σαριδάκη, Κωστής Σταφυλάκης

 

Η συζήτηση εστιάζει σε μιμητικές πρακτικές, συμπεριλαμβάνοντας τα παιχνίδια ζωντανής δράσης (larp), τα οποία ξεκίνησαν από σκανδιναβικές κοινότητες παικτών. Οι παίκτες συναντιούνται σε κλειστές ομάδες όπου αναπτύσσουν μαζί σενάρια, σχεδιάζουν παιχνίδια και βυθίζονται σε ρόλους, ξαναπαίζοντας συχνά το ίδιο παιχνίδι για αρκετούς μήνες ή χρόνια. Το LARP βασίζεται τόσο στη γνωστική διαμεσολάβηση μέσω του σχεδιασμού των χαρακτήρων και των δομών του παιχνιδιού, όσο και στην αμεσότητα της εμπειρίας. Ορισμένα παιχνίδια είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προκαλούν «αιμορραγία» εμπειριών και συναισθημάτων καθώς ξεχειλίζουν από το πλαίσιο του παιχνιδιού μέσα στις πραγματικές ζωές των παικτών. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί καλλιτέχνες που μεγάλωσαν με το ίντερνετ και τα βιντεοπαιχνίδια έχουν δημιουργήσει larp περφόρμανς δανειζόμενοι από τις τεχνικές των παιχνιδιών αυτών. Οι συμμετέχουσες/οντες στο πάνελ συζητούν για διαφορετικές μεθοδολογίες του παιχνιδιού ρόλων και για την επίδρασή τους στις καλλιτεχνικές πρακτικές που ενδίδουν στη μίμηση, στο re-enactment και στην υπονομευτική κατάφαση.

 

Κυρ 28 Οκτ 2018
19:00 - 20:45
Προβολή
Πρεμιέρα του Liberation Day: A documentary musical (2016)

Esperia Palace > 1ος όροφος > KINO

Με τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς του καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή Morten Traavik, η αρνητική υποδοχή των Laibach από την κυβέρνηση κατευνάζεται και το σλοβενικό συγκρότημα παίρνει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση συναυλίας στη Βόρεια Κορέα. Όμως, αυτό δεν είναι το τέλος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο Traavik και οι Laibach. Το πρόγραμμα της συναυλίας περνά από ποικίλα στάδια λογοκρισίας. Αυτό που απομένει είναι ένας μικρός αριθμός τραγουδιών που συνοδεύονται από επεξεργασμένο οπτικό υλικό, το οποίο έχει εγκρίνει το Γραφείο Λογοκρισίας. Οι Laibach παρουσιάζουν διασκευές τραγουδιών από το μιούζικαλ του 1965 Η Μελωδία της Ευτυχίας. Η δριμεία απόρριψη του εθνικοσοσιαλισμού από τη δυτική βιομηχανία του πολιτισμού, επαναδιατυπωμένη από τους Laibach μέσα από τον παιχνιδιάρικο σφετερισμό της απολυταρχικής αισθητικής, συναντά ένα σχεδόν αδιάφορο κοινό κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Απελευθέρωσης της Βόρειας Κορέας. Ποιος απορρόφησε ποιον; Η ειλικρίνεια των Laibach συναντά την ευτυχία των Βορειοκορεατών και μπερδεύει την αντίληψή μας περί ελευθερίας και καταδυνάστευσης.

 

Φιλμ, 100'
Σκηνοθεσία: Uģis Olte και Morten Traavik
Πρωτότυπες γλώσσες: Αγγλικά, Κορεάτικα
Υπότιτλοι: Αγγλικά
Παραγωγή: Traavik.Info (Νορβηγία), VFSFilms (Λετονία)
Συμπαραγωγή: MuteRecords (Μεγάλη Βρετανία), Norsk Fjernsyn (Νορβηγία), Staragara (Σλοβενία)
Με την υποστήριξη: National Film Centre of Latvia, Culture Capital Foundation, Arts Council Norway, Slovenian Film Center

Κυρ 28 Οκτ 2018
19:30 - 20:30
Performance
Cargo (2018)

Esperia Palace > 1ος όροφος

Στο Cargo, μια neo-tribal κοινότητα ζει σε ένα απροσδιόριστα δυστοπικό μέλλον. Μετά από κάποια πρωτοφανή καταστροφή, στην Ελλάδα επιζεί μια, τύπου Mad Max, κοινωνική ομάδα που στολίζεται με διάφορα σύμβολα του νεοελληνικού εθνικισμού. Αυτή η κοινότητα—μεταλλαγμένο απομεινάρι μιας κάποτε ευρείας μεσαίας τάξης—διαμορφώνεται εν μέρει στη βάση μιας «λατρείας του φορτίου», μιας λατρείας των «τεχνολογικά προηγμένων πολιτισμών», αν και η κοινότητα φαίνεται να λατρεύει κειμήλια της πρόσφατης ελληνικής κοινωνικής ιστορίας, όπως τα κατάλοιπα της ευφορίας της δεκαετίας του ’90, του «οικονομικού εκσυγχρονισμού», και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η χορογραφία της κοινότητας αντλεί από και σχολιάζει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου μυθολογικοί έρωτες και βυζαντινοί αυτοκράτορες περπατούσαν παρέα, προσφέροντας μια ιδεολογική συμπύκνωση του «Ελληνισμού».

Κυρ 28 Οκτ 2018
20:00 - 21:00
Performance
Amusementorium (2018)

Κτήριο ΤΤΤ > 4ος όροφος > δωμάτιο 403

Το θέατρο σκιών έχει μακρά παράδοση στην Ελλάδα και την Ανατολή. Ο Καραγκιόζης, ο λαϊκός ήρωας, ενσαρκώνει το Αρχέτυπο του Καθημερινού Ανθρώπου, κάπως αφελής, κάπως κατεργάρης, φτωχός και ταλαιπωρημένος, προσπαθεί να επιβιώσει παρά τις δυσκολίες, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή σοφία και πολλή τύχη. Στο θέατρο σκιών του Αγγελόπουλου, ένας συμφυρμός πολιτικών, προσωπικοτήτων των ΜΜΕ, υπερηρώων και κινηματογραφικών χαρακτήρων συναγωνίζονται σε μια φανταστική αρένα: από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σλαβόι Ζίζεκ, μέχρι τον Ρόκι και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Στοιχηματίστε ποιος είναι ο νικητής.