Back to top

Πέτρος Κρητικός

p.v.kritik

Καλλιτέχνης / Σπούδασε μαθηματικά

Αυτοαπασχολούμενος, αυτοδραστηριοποιούμενος και αυτοσυντηρούμενος από ποικίλες άλλες αυτοϋπηρετικές και αυτοανατροφοδοτικές ενέργειες

  • Ζει στην Αθήνα, Ελλάδα
  • 1956
Petros Kritikos, Ethcings[Akidografimata], 1997-2003, 6th Athens Biennale 2018 ANTI, photo by Nysos Vasilopoulos
Petros Kritikos, Ethcings[Akidografimata], 1997-2003, 6th Athens Biennale 2018 ANTI, photo by Nysos Vasilopoulos

Ακιδογραφήματα (1997 – 2003)

Πετρος Βασιλειου Κρητικος Αθηναιος γεννηθεις το 1956. Σπουδασα Μαθηματικα στο Πανεπιστημιο Αθηνων εισαχθεις το 1974 και διεκοψα να ασχολουμαι το 1989 χωρις να παρω πτυχιο χρωστωντας εννεα μαθηματα. Επανηλθα στη μελετη των Μαθηματικων το 2006 ενδιαφερομενος, ως εξ αρχης, για τα θεμελια και τη φιλοσοφια τους. Χειραφετηθεις του σχολικου περιβαλλοντος, κατ αρχας ηλπισα στο υποτιθεμενο ευμενες, σε ανωτατο βαθμο, του πνευματος κλιμα του πανεπιστημιου, οπερ απεδειχθη ανεπαρκης φυσικη προεκταση του γυμνασιου και προσταδιο της επαγγελματικης σταδιοδρομιας και της συνεπαγομενης υψηλης, η και χαμηλης, συνταξιοδοτικης ανταποδοσεως, δηλαδη σκετη απογνωση, βαλ το χερι μεσα να κλεισουμε την κασα.

 

Εφ ω κι αφου την τυχη μου σιχτιρισα, κατα Ελυτη, απεφασισα να αυτοαπασχολουμαι, αυτοδραστηριοποιουμαι και ποικιλες αλλες αυτουπηρετικες και αυτοανατροφοδοτικες ενεργειες, κατι σαν διευρυμενος αυτισμος, αν καταλαβαινω σωστα τον ψυχοπαθολογικο ορο. Τσατρα-πατρα, εν αυτηι τηι κυκλικηι δραστηριοτητι (δοτικες για τους εγγραματους με το ιωτα παραγεγραμμενο κι οχι υπογεγραμμενο) κατωρθωσα δις να πεισω συζυγους να συζευχθουν μετ εμου και κατα την δεκατη μουσα, κατα Πλατωνα, Σαπφω η Ψαπφα εστι μοι καλα παις χρυσιοισιν ανθεμοισιν εμφερην εχοισα μορφαν Κλεις αγαπατα, δηλαδη παντρευτηκα δυο φορες κι εχω και μια κορη.

 

Σ ολη αυτη την ταλαιπωρια ανταμωσα και τον κυρ Νικο εκ πατρος Γαβριηλ τον Πεντζικη Θεσσαλονικεα γεννηθεντα το 1908 πεζογραφο και παι ζωγραφο οστις ανεπτυξε τεχνικη, ψηφαριθμηση ονομαζομενη, δια της οποιας μετεσχηματιζε κειμενα της ελληνιδος φωνης σε ζωγραφηματα, δια της απλης μεθοδου της αντιστοιχισεως των γραμματων της ελληνικης αλφαβητου στους 24 αριθμους κατα την ταξη της σειρας τους, ητοι α-1, β-2, γ-3, δ-4, ως τα χ-22, ψ-23, ω-24. Αφου διελυε το κειμενο κι ευρισκε απο ποια και ποσα γραμματα συνιστατο, τις συναχθεισες αξιες των γραμματων απλωνε στο χαρτι που ζωγραφιζε αντιστοιχιζοντας τες με απλα γραμμικα σχηματα, δηλαδη γραμμουλες και τελιτσες, σταυρουδακια, κυκλακια κι αλλα που το καθενα ειχε συγκεκριμενη αριθμητικη αξια. Περιεγραψε την τεχνικη πληρως σε κειμενο του στον τομο Υδατων υπερεκχειλιση, εκδοσεις Παρατηρητης, οπου ανελυσε λεπτομερως το κειμενο Φλωρα η Λαυρα του Αλεξανδρου Παπαδιαμαντη, απ οπου και γω την εμελετησα. Μ αυτην την τεχνικη συνεθεσα και τα παροντα.

 

#akidofrafimata #mathematics #alphabet

 


φωτογραφίες: Νύσος Βασιλόπουλος, 6η Μπιενάλε της Αθήνας 2018 ΑΝΤΙ

Aκιδογραφήματα,
1997–2003
Σχέδια σε χαρτί
Παραχώρηση του καλλιτέχνη