Back to top

Πρόγραμμα

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με περφόρμανς, ομιλίες, προβολές κ.ά. κατά τη διάρκεια ολόκληρης της έκθεσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Week 5
26 Nov — 2 Dec
Πέμ 29 Νοε 2018
20:00 - 20:07
Προβολή
WHAT'S THE DAMAGE, 2017

Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Το WHAT'S THE DAMAGE είναι μια πρόταση και μια πρόκληση· ένα κάλεσμα ενάντια στις κυρίαρχες δομές εξουσίας ως απάντηση στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις υπό την καθοδήγηση της λευκής πατριαρχίας, στα εναποτεθειμένα και διογκούμενα συναισθήματα και χειρονομίες της χρόνιας ανησυχίας, της διαμαρτυρίας και της δυσαρέσκειας. Οι προφερόμενες λέξεις και οι ψηφιακές ρευστότητες προσδίδουν στις εκκλήσεις και τους διαξιφισμούς της Phillipson μια ζωντανή μορφή μέσα από τις απεικονίσεις πελιδνής γυναικείας αιμορραγίας, την εξέγερση ενάντια στους κραδασμούς της ηγεσίας, έναν υπερβολικά καλοβαλμένο ψεύτικο κόσμο, περιβαλλοντικές καταστροφές, σπαραχτικές δίνες, καψαλισμένους ουρακοτάγκους, χαρτονομίσματα από ζωϊκό λίπος και υπερ-σελήνες στη γέμισή τους, πίτσες και drones.

 

Διάρκεια: 7'
Παραχώρηση της καλλιτέχνιδος

Πέμ 29 Νοε 2018
20:08 - 21:39
Προβολή
Narcissister Organ Player, 2018

Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Η Narcissister κινείται μεταξύ περφόρμανς, χορού, τέχνης και ακτιβισμού. Στις περφόρμανς που δίνει, η μάσκα που φορα θυμίζει κούκλα μόδας. Συνδυάζοντας την εμπειρία της στον χορό και την εμπορική τέχνη, και με δεδομένη την ανωνυμία που της παρέχει η μάσκα, οι περφόρμανς της αναδεικνύουν το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τη φυλή, την απεικόνιση στα μέσα και την κουλτούρα της διασκέδασης. Η μεγάλου μήκους ταινία της Narcissister Organ Player (2017) αναμιγνύει το ντοκιμαντέρ, τα κινούμενα σχέδια και την περφόρμανς για να εξερευνήσει πώς η απώλεια της μητέρας της καλλιτέχνιδος και η ιστορία της οικογένειάς της οδήγησαν στη δημιουργία της μασκοφόρας περσόνας. Με υποβλητικούς και χιουμοριστικούς τρόπους που σε οδηγούν σε σκέψεις, η Narcissister φέρνει στην επιφάνεια στερεότυπα, ρόλους των φύλων και προσδοκίες της γυναικείας σεξουαλικότητας.


Φιλμ, 91′
Σκηνοθεσία: Narcissister
Μοντάζ: Taryn Gould
Παραγωγή: Narcissister και Taryn Gould
Παραχώρηση της καλλιτέχνιδος
*Η ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους

Week 5
26 Nov — 2 Dec
Παρ 30 Νοε 2018
20:00 - 20:10
Προβολή
Turtles All the Way Down, 2009

Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Ο τίτλος της ταινίας του Basim Magdy είναι εμπνευσμένος από μια δημοφιλή έκφραση που αναφέρεται στην αέναη οπισθοδρόμηση. Η ιστορία, που φημολογείται ότι προέρχεται από την ινδουιστική μυθολογία, εικάζει ότι η γη στηρίζεται στην πλάτη μιας χελώνας που αναπαύεται στην πλάτη μιας μεγαλύτερης χελώνας, που με τη σειρά της στηρίζεται στην πλάτη μιας ακόμα μεγαλύτερης κ.ό.κ. Το σπικάζ του καλλιτέχνη προσομοιάζει στην επιστημονική εξουσιαστική φωνή των κλασικών ντοκιμαντέρ και των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Η ταινία πραγματεύεται τη δομή της επιστημονικής σκέψης, ανακαλύψεις που διεύρυναν τη γνώση μας για το σύμπαν και ερωτήματα σχετικά με την απεριόριστη έκτασή του προς το άγνωστο. Η ταινία του Magdy είναι ένα εγκώμιο στην περιέργεια, σε μια εποχή που η γνώση και τα επιστημονικά ευρήματα δέχονται επίθεση από τα υποτιθέμενα εναλλακτικά δεδομένα που αναδύονται την εποχή της «μετα-αλήθειας».

 

Super 8 φιλμ και DV σε DVD, 10′09′′
Παραχώρηση των Gypsum Gallery, Κάιρο hunt kastner, Πράγα Art Sümer, Κωνσταντινούπολη
*Η ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους

Παρ 30 Νοε 2018
20:11 - 20:33
Προβολή
Explaining the Law to Kwame, 2018

Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Τα έργα του Roee Rosen προσπαθούν να αναπτύξουν μιμητικές στρατηγικές που παρέμεναν ανεξερεύνητες—ή ακόμα και παραπεταμένες—με την ανάπτυξη του κανόνα της δυτικής τέχνης. Στο KINO της AB6, ο Rosen παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το έργο του Explaining the Law to Quame (2018). Μια λέκτορας αναλύει τη δικαστική περίπτωση της σύλληψης ενός νεαρού Παλαιστινίου. Η επιτήδεια ανάλυση του νόμου και της νομοθεσίας εναλλάσσεται μ’ ένα ερωτικό παραλήρημα. Η διάλεξη εκτρέπεται σε σεξουαλικούς σπασμούς κι ένας ερωτικός πόθος διαπερνά τα μέλη του ακροατηρίου. Ορμώμενος από αποσπασματικές αναφορές στη σημερινή πολιτική, ο Rosen ανακαλύπτει μια μη-διαλεκτική μέθοδο για να διερευνήσει τη μυθική διασταύρωση της ενσάρκωσης του νόμου με την επιθυμία.

 

Βίντεο, 23′
Παραχώρηση του καλλιτέχνη
*Το βίντεο έχει αγγλικούς υπότιτλους

Παρ 30 Νοε 2018
8:35 - 10:10
Προβολή
Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας, 2011

Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Σε μια πόλη, με μουσική heavy metal να στοιχειώνει τους ήρωες και τη φωνή της Μαρίας Κάλλας να ακούγεται, ένας ηλικιωμένος άνδρας, πρώην τρομοκράτης, που ντύνεται σαν γυναίκα, η «κόκκινη Μαρία», κρύβεται σαν πόρνη και καλλιτέχνης, χορεύοντας στους δρόμους για τους περαστικούς που του δίνουν χρήματα. Γνωρίζει ένα νεαρό αγόρι, που ζει σαν χαμίνι. Το αγόρι, που είναι αλκοολικό, ακούει τη φωνή της Μαρίας Κάλλας και μιλάει με τη νεκρή ντίβα, με τη μητέρα που νοσταλγεί. Η «κόκκινη Μαρία» σώζει το αγόρι. Για να επιβιώσουν, εισβάλλουν σε καφενεία, δίνουν παραστάσεις που μιλάνε για έναν νέο, πολιτικό Θεό, για το πολιτικό λάθος του Θεού, για το τέλος της ιδεολογίας. Η «κόκκινη Μαρία» διδάσκει στο αγόρι πώς να επιβιώνει. Μαζί γίνονται ο μάγος της φυλής, ο δια Χριστόν σαλός, ο επαναστάτης.
*Μόνο στα ελληνικά 

φιλμ, 95'
Παραχώρηση: Minus Pictures Films
*Μόνο στα ελληνικά

Week 5
26 Nov — 2 Dec
Σάβ 01 Δεκ 2018
12:30 - 18:30
Workshop
Spaces of Reflection

Esperia Palace, GiGi, ισόγειο

Εργαστήριο από την ομάδα Spaces of Reflection

Συμμετέχουν: Magdalena Beger van Buiten, Βίβιαν Εμμανουηλίδου, Σοφία Γρηγοριάδου, Simon Johnson, Alexia Manzano, Mattin, Ντάνα Παπαχρήστου, Γιώργος Σαμαντάς, Γιάννης Σαρρής, Silke Wittig.

 

Το πρότζεκτ Spaces of Reflection στοχεύει σε μια συζήτηση γύρω από την καλλιτεχνική μεσολάβηση. Εξερευνά τους τρόπους πρόσληψης από το κοινό και τις δυνατότητες για μεγαλύτερη δημόσια συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

 

Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2017, όταν μια ομάδα φοιτητριών και φοιτητών με βάση το Βερολίνο, με αντικείμενα σπουδών τις καλές τέχνες, την οπτική επικοινωνία και την ιστορία της τέχνης και επαγγελματική εμπειρία στην καλλιτεχνική επιμέλεια και εκπαίδευση, επισκέφθηκαν την Αθήνα και μια ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών προκειμένου να εξετάσουν την παρουσία της documenta14 και τα ερωτήματα που εκείνη προκάλεσε.

Η νεοσυσταθείσα ομάδα από κοινού ανέπτυξε μια ποικιλία πειραματικών προσεγγίσεων και μεσολαβητικών εργαλείων για την "κατανόηση" της σύγχρονης τέχνης, τα οποία έθεσε σε εφαρμογή και δοκίμασε σε ένα "εργαστήριο" διάρκειας μίας εβδομάδας, στο πλαίσιο της 10ης Μπιενάλε του Βερολίνου. Το ανοιχτό αυτό εργαστήριο εστίασε στον πειραματικό, ανοιχτό και αμερόληπτο χαρακτήρα της λειτουργίας της καλλιτεχνικής μεσολάβησης, καθώς και σε διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τις αισθητηριακές και κείμενες όψεις των εκτιθέμενων έργων.

 

Ποιες είναι οι πιθανές φόρμες και (τεχνολογικά ή/και επιτελεστικά) μέσα προς μια εκδημοκράτιση της καλλιτεχνικής μεσολάβησης, που θα εμπερικλείει τo πλήθος των απόψεων γύρω από τη σύγχρονη τέχνη;

 

Στη σημερινή περίσταση, το πρότζεκτ "Spaces of Reflection" θα διαμορφώσει έναν χώρο για στοχασμό και συζήτηση για την 6η Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ. Προσκαλούμε με χαρά επισκέπτριες και επισκέπτες, επιμελήτριες και επιμελητές, εργαζόμενες και εργαζόμενους, εθελόντριες και εθελοντές και καλλιτέχνες της Μπιενάλε σε μια ημερήσια συνάντηση στο Esperia Palace (Σταδίου 22), και σε μια σειρά δραστηριοτήτων και ανοιχτών συζητήσεων για την έκθεση.

 

Θα φιλοξενηθούμε από το GiGi, μια συμπαραγωγή της Μπιενάλε της Αθήνας και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Σάβ 01 Δεκ 2018
19:00 - 20:00
Performance
Amusementorium, 2018

Κτήριο TTT, 4ος όροφος, δωμάτιο 403

Στο θέατρο σκιών του Αγγελόπουλου, ένας συμφυρμός πολιτικών, προσωπικοτήτων των ΜΜΕ, υπερηρώων και κινηματογραφικών χαρακτήρων συναγωνίζονται σε μια φανταστική αρένα: από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σλαβόι Ζίζεκ, μέχρι τον Ρόκι και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Στοιχηματίστε ποιος είναι ο νικητής.

Week 5
26 Nov — 2 Dec
Κυρ 02 Δεκ 2018
18:00 - 19:00
Performance
Amusementorium, 2018

Κτήριο TTT, 4ος όροφος, δωμάτιο 403

Στο θέατρο σκιών του Αγγελόπουλου, ένας συμφυρμός πολιτικών, προσωπικοτήτων των ΜΜΕ, υπερηρώων και κινηματογραφικών χαρακτήρων συναγωνίζονται σε μια φανταστική αρένα: από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σλαβόι Ζίζεκ, μέχρι τον Ρόκι και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Στοιχηματίστε ποιος είναι ο νικητής.

 

Κυρ 02 Δεκ 2018
19:30
Talk
Consonants and vowels, 2013-2018

Esperia Palace, KINO, 1ος όροφος

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης δουλεύει στο πλαίσιο μιας δονκιχωτικής αποστολής ανταγωνισμού με τους ιστορικούς δασκάλους της ζωγραφικής. Στη ρομαντική ματαιοδοξία διεισδύουν ενίοτε θραύσματα μιας προσωπικής αφήγησης που εμπαίζει τον φορμαλισμό και διαρρέει από τον έτοιμο καμβά στην «πραγματική» ζωή. 

Στην ομιλία του θα παρουσιάσει 24 έργα του από την δουλεία της τελευταίας πενταετίας (2013 - 2018), με αφορμή το έργο One2one που παρουσιάζεται στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας, ΑΝΤΙ. Θα μιλήσει για τα θέματα που τον έχουν απασχολήσει μέσα σε αυτά τα χρόνια και τις αρχές που διαμόρφωσαν την γλώσσα του μέχρι σήμερα.